Den store bredde i Roskildes erhvervsliv er en afgørende faktor for at Roskilde er i top med nye job under Corona-krisen. Helt konkret er vi nr. 5 blandt alle landets kommuner, når det gjaldt om at skabe nye job fra februar til december 2020. Det fremgår af en ny rapport fra organisationen Dansk Erhverv.

Med en nettotilvækst på 452 nye job under Corona-krisen i Roskilde Kommune er der kun fire kommuner nemlig Ballerup, Brøndby, Hvidovre og Horsens klarede sig bedre på dette område.

Fremgang i nye job under Corona-krisen passer godt med, at Roskilde kommune havde en fremgang i antallet af nystiftede virksomheder i 2020 på ikke mindre end 445, hvilket var klart det bedste i hele Region Sjælland.

Det er ikke tilfældigt med mange nye job under Corona-krisen

Der er fortsat mange virksomheder i Roskilde, som lider under Corona-krisen enten fordi de grundet restriktionerne er lukket eller fordi de har oplevet en markant nedgang i aktiviteterne relateret til Corona. Når vi alligevel ser disse positive tal, så er det også fordi at Roskildes virksomheder har været dygtige. Således ligger Roskilde langt foran de øvrige kommuner i Region Sjælland, når det kommer til at søge hjælpepakker.

Firmaer i Roskilde blev i 2020 kompenseret med 287 mio. Det viste en ny rapport om erhvervsudviklingen i Roskilde Kommune og brugen af kompensationsordninger. Rapporten er udarbejdet af Erhvervshus Sjælland og basere sig bl.a. på særudtræk fra Erhvervsstyrelsen. I rapporten fremgår det, at Roskilde Kommune har klaret sig godt både med hensyn til etableringen af nye virksomheder og stigning i beskæftigelsen. De mange kompensationsordninger som regeringen og folketinget har lavet, har været medvirkende til de positive takter.

En oversigt over brugen af Corona kompensationsordninger i sjællandske kommuner, fra epidemiens start sidste år og frem til 18. januar 2021, viser at Roskildes erhvervsliv, selvstændige såvel som virksomheder, adskiller sig markant fra de øvrige sjællandske kommuner, i antallet af godkendte kompensationsordninger og modtagne beløb.

Nye job under Corona-krisen viser styrken hos erhvervslivet

De gode og positive tal fra Dansk Erhverv viser styrken i Roskildes erhvervsliv. Der er nemlig ikke bare en, men en række faktorer, som spiller ind. Først og fremmest har vi rigtig mange dygtige virksomheder, der har vist sig at være klar til at omstille. Samtidig har Roskilde den fordel, at vores erhvervsstruktur er meget varieret. Dvs. at vi ikke har en eller to brancher eller meget få virksomheder, som erhvervsmæssigt fylder det meste. Vi har mange mindre virksomheder, som er bredt fordelt på mange forskellige brancher. Dermed er Roskilde mere robust i krisetider eller i perioder med lavkonjunktur.

Når Ballerup topper listen, er det ifølge Dansk Erhvervs pga. en stor tilflytning af offentlige arbejdspladser, mens Hvidovre og Brøndby ligger højt pga. stor aktivitet i byggesektoren.

Der er markante brancheforskellig i de nye job under Corona-krisen

Udvikling i omsætning under Corona-krisen, Nye job under corona-krisen

Med til historien om Roskildes top-5-placering i at skabe nye job under Corona-krisen hører også en brancheforskelle. Turisme- og oplevelseserhvervene er ekstremt hård ramt. Her er omsætningen på landsplan faldet med knap 50 mia.kr. i 2020 svarende til 38%. En analyse fra Erhvervsforum og VisitRoskilde fra 2019 viste, at Roskilde Kommune havde en omsætning på 1,6 mia. kr. om året indenfor turisme- og oplevelseserhvervene. Alt andet lige vil det svare til en nedgang på ca. 600 mio.kr. Så der er selvfølgelig brancher i Roskilde, som ikke har mærket noget til den positive fremgang.

 

Vil du vide mere om Erhvervsforum Roskilde?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her: Nyhedsbrev

Følg med i alle vores spændende aktiviteter her: Netværk, kurser og workshops

Bliver du set og fundet af potentielle kunder og samarbejdspartnere? Se Virksomhedsguiden

Er du iværksætter eller går du med overvejelser om at starte egen virksomhed? Så har Erhvervsforum rigtig mange tilbud til dig: Iværksætter

I Roskilde kommune leverer oplevelsesøkonomien en omsætning på 1,6 mia. kr. Se hvad der gør Roskilde så god i forhold til andre kommuner: Oplevelsesøkonomi

Følg Erhvervsforum Roskilde på LinkedIn eller Facebook.

Bliv medlem – klik her.

 

Om Erhvervsforum Roskilde

Erhvervsforum Roskilde arbejder for at styrke betingelserne for erhvervsdrivende i Roskilde Kommune. Vi arbejder for en dynamisk og bæredygtig erhvervspolitik, der skal udvikle vores kommune ved bl.a. at tiltrække nye borgere og virksomheder. Erhvervspolitikken skal desuden fastholde og udvikle vores eksisterende virksomheder. Målet er, at virksomhederne i fremtiden får brug for endnu flere højtkvalificerede medarbejdere, som på sigt bosætter sig i Roskilde med øget skattegrundlag som følge.

 

Artikel: Nye job under Corona-krisen i Roskilde