Den socialøkonomiske virksomhed Kaffe Karma og Erhvervsforum Roskilde har indgået et samarbejde for at få flere socialtudsatte ind i småjobs i Roskilde Kommune.

I København kan man både komme forbi eller booke en baristacykel, der serverer en kop kaffe ud over det sædvanlige. Bag baristacyklerne står Kaffe Karma. Det er en socialøkonomisk virksomhed der både sætter kaffe og karma i højsædet. Kaffe Karma har i øjeblikket 40 ansatte som er socialt udsatte. De indgår i de daglige vagtplaner ved baristacyklerne, og der er pt. tilknyttet omtrent 35 frivillige.

Støtter socialøkonomisk virksomhed

Nu er Kaffe Karmas første baristacykel kommet til Roskilde. For at sprede både den gode kaffe og karma i Roskilde, har Erhvervsforum Roskilde indgået et tæt samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed. Det betyder, at Erhvervsforum hjælper med etableringen i Roskilde. Samtidig er man også en af de første kunder hos Kaffe Karma. Erhvervsforum har nemlig købt 5 gavekort á 2 timers baristacykel ved arbejdspladsen. Gavekortene bruges i en konkurrence blandt alle abonnementer på Erhvervsforums nyhedsbrev. ”På den måde kan vi få markedsført Kaffe Karma via avisannoncer og annoncer på de sociale medier. Samtidig med at vi forhåbentlig får flere abonnementer på vores nyhedsbrev”, siger Martin Sattrup Christensen, der er direktør i Erhvervsforum Roskilde.

En god kop kaffe på rette tid og sted kan gøre underværker

Ved baristacyklerne kan du få en kop kvalitetskaffe der både er bæredygtig og brygget med omhu og kærlighed. Baristacyklerne opereres af et team af frivillige og ansatte, der samarbejder ud fra filosofien om, at en god kop kaffe på rette tid og sted kan gøre underværker. Muligheden for at udvikle livsmestring og meningsfuld beskæftigelse, samt følelsen af at bidrage og blive anerkendt for sin indsats, kan for mange skabe tro på egne evner, og være første skridt ud på arbejdsmarkedet. Det er kernen af Kaffe Karmas arbejde, der samler både kaffeentusiaster, hjemløse og psykisk sårbare om den gode kop kaffe. En stor del af det at skænke den gode kop kaffe indebærer derfor, at alle ansatte og frivillige gennemgår en barista-medhjælper uddannelse. Alle frivillige bliver desuden oplært i psykosocial støtte og førstehjælp, og har til opgave at fungere som støtte til den ansatte ved baristacyklen.

Kaffe Karma er en socialøkonomisk virksomhed

Kaffe Karma er ikke kun baristacykler men også butik

Kaffe Karma startede for 2 år siden med at køre en cykel rundt til kræmmermarkeder. Nu er det systematiseret og kører professionelt, og vi kan se at det har en enormt positiv effekt. De ansatte får en arbejdsidentitet og stolthed, samtidig med at de tjener deres egne penge og har mulighed for løbende opkvalificering”, siger Miechael Hansen der står bag Kaffe Karma.

Ud over baristacyklerne, har Kaffe Karma også en online shop, hvor man både som virksomhed eller privat kan bestille gavepakker og kvalitetsprodukter. Produkterne leveres med budcykler og ligesom ved baristacyklerne, ansættes socialt udsatte til både pakkearbejdet og cykelleveringen. Selve pakkearbejdet foregår på botilbud for psykisk sårbare, herberg m.m.

”Vi opererer på flere forskellige områder, og vores online shop er en mulighed for at involvere mennesker, der måske ikke føler sig tilpasse ved at drive baristacyklerne og have meget social kontakt. Derved kan arbejdet foregå hvor de bor, samtidig med at de stadig bliver en del af et arbejdsfællesskab”, fortæller Miechael Hansen.

 Et stærkt virksomhedsnetværk skal bane vejen i Roskilde

Gennem arbejdet ved Kaffe Karma sker en arbejdsafklaring, der sammen med Kaffe Karmas virksomhedsnetværk hjælper de ansatte videre på arbejdsmarkedet i beskæftigelse. Kaffe Karma er en socialøkonomisk virksomhed som ansatte såvel som frivillige skal være stolte af være en del af, men er også brobygger mellem større virksomheder og socialt udsatte i småjob. Derfor er virksomhedsnetværket en stor del af Kaffe Karmas arbejde, og af samme årsag er de i forbindelse med deres etablering i Roskilde blevet medlem af Erhvervsforum Roskilde, og har indgået samarbejder med Roskildebaserede Coro Co-lab og JKS Vikarbureau.

Flere bakker op om den socialøkonomiske virksomhed

Vi oplever at virksomheder gerne vil tage socialt ansvar, men at der også kan ligge et administrationsarbejde og til tider en berøringsangst, der kan vanskeliggøre processen. Derfor arbejder vi på at skabe stærke virksomhedsnetværk i både Roskilde og Køge, hvor vi er ved at etablere os”, fortæller Miechael Hansen.

Samarbejdet med JKS Vikarbureau i Roskilde har til formål at gøre det nemt for den socialøkonomiske virksomhed. Det sker ved at agere mellemled og varetage administrationsarbejdet. Det samlede virksomhedsnetværk med Erhvervsforum Roskilde, Coro Co-lab og JKS Vikarbureau skal hjælpe med at skabe kontakt mellem Roskildes virksomheder og den socialøkonomiske virksomhed Kaffe Karmas ansatte, og bidrage til at oplyse om, hvordan man kan lave socialt arbejde. Kaffe Karma er i øjeblikket ved at opbygge et frivilligsekretariat i Roskilde, og søger pt. frivillige. Arbejdet består af 3 timers vagter i dagtimerne og i weekenden, og Kaffe Karma sørger for alt den nødvendige oplæring.

Vil du vide mere om Erhvervsforum Roskilde?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her: Nyhedsbrev

Følg med i alle vores spændende aktiviteter her: Netværk, kurser og workshops

Bliver du set og fundet af potentielle kunder og samarbejdspartnere? Se Virksomhedsguiden

Er du iværksætter eller går du med overvejelser om at starte egen virksomhed? Så har Erhvervsforum rigtig mange tilbud til dig: Iværksætter

I Roskilde kommune leverer oplevelsesøkonomien en omsætning på 1,6 mia. kr. Se hvad der gør Roskilde så god i forhold til andre kommuner: Oplevelsesøkonomi

Følg Erhvervsforum Roskilde på LinkedIn eller Facebook.

Bliv medlem – klik her.

 

Om Erhvervsforum Roskilde

Erhvervsforum Roskilde arbejder for at styrke betingelserne for erhvervsdrivende i Roskilde Kommune. Vi arbejder for en dynamisk og bæredygtig erhvervspolitik. Den skal udvikle vores kommune ved bl.a. at tiltrække nye borgere og virksomheder. Erhvervspolitikken skal desuden fastholde og udvikle vores eksisterende virksomheder. Målet er, at virksomhederne i fremtiden får brug for endnu flere højtkvalificerede medarbejdere, som på sigt bosætter sig i Roskilde med øget skattegrundlag som følge.

Artikel: Den socialøkonomiske virksomhed Kaffe Karma spreder med god kaffe god karma i Roskilde