Industrigiganten MAN Energy Solutions har netop besluttet at etablere 1500 nye arbejdspladser i Roskilde i 2027. Virksomheden vil bygge en ny afdeling med plads til 1500 medarbejdere på Østre Hedevej, der skal stå klar i 2027.

Erhvervsforum byder MAN Energy Solutions velkommen til Roskilde

Roskilde har udviklet sig til en kommune, der er særdeles attraktiv for nye virksomheder at placere sig i. Det så vi, da Microsoft valgte at placere deres nye datacenter i Gadstrup, og det ser vi nu med industrigiganten MAN Energy Solutions, der vil placere deres virksomhed i det nye erhvervsområde Store Hede og sammen med dem 1500 arbejdspladser.

Jeg er ikke overrasket over, at MAN Energy Solutions har valgt at placere sig i Roskilde. Netop det tidligere grusgravsområde byder på nogle helt unikke naturmæssige muligheder for virksomheder, der har behov for at bygge stort og samtidig vil signalere bæredygtighed og give deres 1.500 medarbejderne nogle super flotte omgivelser” fortsætter Martin Sattrup Christensen.

Erhvervsområdet i Store Hede ejes af Nymølle A/S, som også har stået for udgravningen af grusgraven. Det samlede erhvervsareal bliver på i alt 500.000 m2. Tidshorisonten, som Erhvervsforum ser den, er en færdig lokalplan i 2022 og derefter salg og påbegyndelse af byggeri i 2023 afhængig af kommunes byggesags-behandlingstid. Området er som erhvervsområde unikt, fordi det ikke er en flad mark, men bliver udlagt med en grusgravs særlige udtryk.

Industrigiganten er oprindelig ikonisk dansk virksomhed

Den nuværende danske afdeling af MAN Energy Solutions er i virkeligheden en videreførelse af en gammel dansk industrigigant B&W Diesel, der hørte sammen med det berømte skibsværft på Christianshavn.

Her byggede man i 1911 verdens første dieseldrevne oceangående skib Selandia, der var en stor revolution midt i dampskibenes epoke.

Men i 1979 manglede den daværende ejer af B&W Jan Bonde Nielsen penge og solgte den velansete motorfabrik til den tyske konkurrent MAN, som har ført firmaet videre i Danmark.

1500 nye arbejdspladser i Roskilde i 2027 – men hvilke?

De folk, der nu skal arbejde i Roskilde, er både ingeniører, teknikere og arbejdere. Den danske afdeling har i mange år beskæftiget sig med at udvikle nye motorer og så afprøve disse.

Den egentlige produktion af de store og tunge maskiner foregår rundt om i verden, hvor de skal bruges, eksempelvis på skibsværfter.

Vi mangler erhvervsarealer i Roskilde

Spørger man Erhvervsforum direktør Martin Sattrup Christensen, har Roskilde Kommune mange af de rigtige forhold for at være en rigtig vækstkommune med et erhvervsliv, der trækker arbejdspladser til og skaber gode vækstbetingelser. Vi er meget attraktive i vores placering i forhold til København. Det er forholdsvis let at tiltrække arbejdskraft, som jo netop var begrundelsen, da Telmore ved årsskiftet flyttede deres salgs- og kundecenter og alle dets 150 medarbejdere til Roskilde, og så har vi uddannelsesinstitutioner indenfor alle de områder, hvor virksomhederne efterspørger arbejdskraft, fortæller Martin Sattrup Christensen. Selvom der er mange frodige forhold for, at Roskilde kan blomstre som vækstkommune, så er der dog ifølge Erhvervsforum også en stor mangel på erhvervsarealer i Roskilde, og det kan være værd at se nærmere på, hvis man ønsker at tiltrække endnu flere store virksomheder i Kommunen:

Selv om vi i Erhvervsforum har været med til at få ændret lokalplanerne i Trekroner, så der nu på 2 af erhvervsarealerne kan bygges mindre kontorejendomme, så mener vi, at der er en stor mangel på erhvervsarealer i Roskilde Kommune. Vi mangler steder at placere værksteder, håndværkervirksomheder, handel og lager. De arealer vi har i dag til den type virksomheder, bliver klemt inde af nye boligområder. Men vi har behov for den type virksomheder i takt med, at vi vokser som kommune” fortæller Martin Sattrup Christensen.

Vi skal have gang i planerne om erhvervsparken Risø Park

Udviklingen er dog ifølge Martin Sattrup Christensen positiv, som mener, at den interesse som de store virksomheder viser for Roskilde er det bedste kick-off, vi kan ønsker os for at få sat gang i planerne om erhvervsparken Risø Park. Projektet blev skudt i sænk i 2016 af Forskningsministeriet, men hos Erhvervsforum ser de dog ingen grund til, at projektet ikke kan genoplives. Oprindelig var planen, at Risø

Park skulle være en erhvervspark med 5.000 vidensarbejdspladser inden for cleantech. Den plan skal vi fastholde, men måske skal vi ”spise elefanten” i mindre bidder for at komme i gang. Det har trods alt taget 20 år at bringe Musicon til dét, det er i dag, og vi skal nok have samme perspektiv på Risø Park, slutter Martin Sattrup Christensen.

 

Vil du vide mere om Erhvervsforum Roskilde?

Følg med i alle vores spændende aktiviteter her: Netværk, kurser og workshops.

Bliver du set og fundet af potentielle kunder og samarbejdspartnere? Se Virksomhedsguiden.

Er du iværksætter eller går du med overvejelser om at starte egen virksomhed? Så har Erhvervsforum rigtig mange tilbud til dig: Iværksætter.

I Roskilde kommune leverer oplevelsesøkonomien en omsætning på 1,6 mia. kr. Se hvad der gør Roskilde så god i forhold til andre kommuner: Oplevelsesøkonomi.

Følg Erhvervsforum Roskilde på LinkedIn eller Facebook.

Artikel: Industrigigant etablerer 1500 nye arbejdspladser i Roskilde i 2027