365 lokale virksomheder har fået næsten 30 mio. kr. i støtte til vækst og digitalisering gennem de sidste 3 år. Dette er en vigtig støtte for udviklingen af det lokale erhvervsliv, siger Erhvervsforum Roskilde i denne artikel.

Roskildes lokale virksomheder har i de seneste tre år været blandt dem i Region Sjælland, som har fået mest støtte fra erhvervsfremmesystemet til at skabe vækst og udvikling. Det viser en analyse som Erhvervsforum Roskilde, har lavet på baggrund af data fra Danmarks Erhvervsfremme-bestyrelse, Erhvervshus Sjælland og Danmarks Statistik.

Ifølge analysen har 365 virksomheder i Roskilde Kommune modtaget i alt 29,4 mio.kr. til forskellige erhvervsfremme projekter i perioden fra 2021 til 2023. Det er især branchen for liberale, videnskabelige og tekniske tjenester, som har modtaget flest tilsagn til erhvervsfremme projekter. Branchen har fået 11,7 mio.kr., hvilket udgør næsten 40% af det samlede beløb. Det skyldes i høj grad et stort tilsagn til et Power-to-X projekt i 2022, som har til formål at omdanne overskydende el fra vedvarende energikilder til brint, metanol eller andre brændstoffer.

Herefter følger fremstillingsvirksomheder med 2,3 mio.kr., engroshandel og detailhandel med 2,2 mio.kr., overnatning- og restaurationer med 1,2 mio.kr. og administrative tjenester med 0,8 mio.kr.

De fem mest populære puljer er Power-to-X med 5,5 mio.kr., Omstillingspuljen (efter COVID-19) med 2,3 mio.kr., SMV:Vækstpilot (tilskud til akademiske medarbejdere) med 1,7 mio.kr., SMV:Grøn (bæredygtighedsinitiativer) med 2,0 mio.kr. og SMV:PRO (udvikling og vækstinitiativer i mindre virksomheder) med 1,2 mio.kr.

 

2023: Mindre støtte, men mere digitalisering

 Ser vi på 2023, hvor tallene kun dækker fra 1. januar til 1. november 2023, så er støtten noget mindre, hvilket skyldes, at der i 2022 blev givet rigtig mange midler til at genstarte virksomheder efter COVID-19. I 2023 har 53 virksomheder fået 4,4 mio.kr. i støtte. Af brancher er det især engroshandel og detailhandel med 2,0 mio.kr., som dominerer, efterfulgt af liberale, videnskabelige og tekniske tjenester med 0,8 mio.kr., fremstillingsvirksomheder med 0,5 mio.kr., overnatnings- og restaurationer med 0,3 mio.kr. og undervisning med 0,3 mio.kr.

I 2023 var det især digitalisering af virksomhederne, som trak, idet SMV:Digital midlerne stod for 0,7 mio.kr., SMV:Digital Brexit (digitale løsninger til at håndtere samhandel med Storbritannien) med 0,5 mio.kr., SMV Eksport med 0,5 mio.kr., SMV:PRO med 0,5 mio.kr. og SMV:Digital Classic med 0,4 mio.kr. – det samme som der blev givet i tilskud til patentansøgninger. Der er således i 2023 givet 1,7 mio.kr. i tilskud til forskellige digitaliseringsprojekter.

 

Erhvervsforum er glad for støtten

Erhvervsforum Roskilde er glad for støtten til at udvikle de lokale virksomheder. Det er med til at styrke erhvervsklimaet, skabe arbejdspladser og fremme innovation og grøn omstilling. ”Hvis det skal fortsætte, så er det vigtigt at vi sikrer et styrket samarbejde med Roskilde Kommune, Erhvervshus Sjælland, de lokale virksomheder og andre relevante aktører. Her har Erhvervsforum, som kommunens største erhvervsforening en vigtig rolle, da vi er meget tæt på de lokale virksomheder og ofte hjælper dem så de får adgang til de bedste muligheder for at udvikle sig og vokse,” siger Martin Sattrup Christensen direktør i Erhvervsforum Roskilde.

Roskilde Kommune har et stærkt og innovativt erhvervsliv, som er dygtige til at søge midler til projekter, der skaber vækst og udvikling i virksomhederne. Det viser den nye analyse, som Erhvervsforum har lavet. Mange af de virksomhedsrådgivninger, som Erhvervsforum leverer til lokale virksomheder, handler netop om at hjælpe dem med at finde de relevante puljer og ansøge om støtte til deres ideer og projekter.

“Jeg er meget glad for, at Roskildes lokale virksomheder får disse midler til at udvikle deres virksomheder. Det er med til at styrke erhvervsklimaet, skabe arbejdspladser og fremme innovation og grøn omstilling. Jeg er især tilfreds med, at der i 2023 er blevet givet mange midler til digitalisering, som er et tema for rigtig mange lokale virksomheder. Det er også et område, som vi har fokus på i Erhvervsforum, hvor vi tilbyder workshops og rådgivning til virksomhederne om, hvordan de kan bruge digitale løsninger til at optimere deres processer, produkter og services.” Tilføjer direktøren for Erhvervsforum Roskilde.

Faktaboks: 365 virksomheder modtager 30 mio. kr. støtte

Erhvervsfremme støtte til virksomheder i Roskilde Kommune

Periode: 2021-2023

 • Antal virksomheder: 365
 • Samlet beløb:29,4 mio.kr.

Top 5 brancher:

 • Liberale, videnskabelige og tekniske tjenester: 11,7 mio.kr.
 • Fremstillingsvirksomheder: 2,3 mio.kr.
 • Engroshandel og detailhandel: 2,2 mio.kr.
 • Overnatning- og restaurationer: 1,2 mio.kr.
 • Administrative tjenester: 0,8 mio.kr.

Top 5 puljer:

 • Power-to-X: 5,5 mio.kr.
 • Omstillingspuljen (efter COVID-19): 2,3 mio.kr.
 • SMV:Vækstpilot (tilskud til akademiske medarbejdere): 1,7 mio.kr.
 • SMV:Grøn (bæredygtighedsinitiativer): 2,0 mio.kr.
 • SMV:PRO (udvikling og vækstinitiativer i mindre virksomheder): 1,2 mio.kr.

2023 data:

Periode: 1. januar – 1. november 2023

 • Antal virksomheder: 53
 • Samlet beløb: 4,4 mio.kr.

Top 5 brancher:

Engroshandel og detailhandel: 2,0 mio.kr.

Liberale, videnskabelige og tekniske tjenester: 0,8 mio.kr.

Fremstillingsvirksomheder: 0,5 mio.kr.

Overnatnings- og restaurationer: 0,3 mio.kr.

Undervisning: 0,3 mio.kr.

Top 5 puljer:

SMV:Digital: 0,7 mio.kr.

SMV:Digital Brexit: 0,5 mio.kr.

SMV:Eksport: 0,5 mio.kr.

SMV:PRO 0,5 mio.kr.

SMV:Digital Classic

Vil du vide mere om Erhvervsforum Roskilde?

Følg med i alle vores spændende aktiviteter her: Netværk, kurser og workshops.

Bliver du set og fundet af potentielle kunder og samarbejdspartnere? Se Virksomhedsguiden.

Er du iværksætter eller går du med overvejelser om at starte egen virksomhed? Så har Erhvervsforum rigtig mange tilbud til dig: Iværksætter.

I Roskilde kommune leverer oplevelsesøkonomien en omsætning på 1,6 mia. kr. Se hvad der gør Roskilde så god i forhold til andre kommuner: Oplevelsesøkonomi.

Artikel: 365 virksomheder modtager 30 mio. kr. støtte